For bestilling af tid, se nedenstående links, men læs først informationen. Nakkefoldskanning og doubletest (blodprøve) er et landsdækkende tilbud til alle gravide i Danmark. Ved nakkefoldsskanning, blodprøve (doubletest) laver man en sandsynlighedsberegning for at vise, hvor sandsynligt eller usandsynligt det er, at dit ufødte barn har Downs syndrom (tidligere kaldt mongolisme). Downs syndrom skyldes en kromosomfejl​. Det er den hyppigste årsag til alvorligt mentalt handicap. Ofte er der også misdannelser. Det kan være vanskeligt at forholde sig til risiko for sygdom hos dit foster. Inden du tager imod tilbuddet om at få foretaget nakkefoldsskanning og doubletest, er det vigtigt, at du føler dig godt informeret. Når du føler, at du har fået den information du har brug for, kan du bestille en tid til nakkefoldsskanning eller individuel information. Både nakkefoldsskanning og blodprøve (doubletest) foregår på det hospital du skal føde. (For bestilling, se links nedenfor)

Blodprøve – Doubletest

Ved blodprøven måler vi to stoffer i dit blod. Niveauet af disse stoffer er som regel anderledes ved graviditeter, hvor fosteret har Downs syndrom. Blodprøven skal tages i perioden fra du er 8 uger og 1 dag og helst inden 10 uger og 0 dage. Blodprøven tages på hospitalet.

Nakkefoldsskanning 

Nakkefolden måles ved ultralydsskanning. Vi anbefaler at nakkefoldsskanningen udføres i perioden 12 uger og 0 dage til 13 uger og 6 dag (dvs. ​fra graviditetsuge 12+0 til 13+6). Det mest optimale tidspunkt for undersøgelserne er, når du er cirka 12 uger henne. Vi måler størrelsen af en lille væskefyldt fortykkelse i fosterets nakke. Hos fostre med Downs syndrom er denne fortykkelse som regel større end hos raske fostre. Tykkelsen af nakkefolden kan altså være med til belyse risikoen for, om fosteret har Downs syndrom. Det foregår ved en ultralydsskanning, der varer cirka 30 minutter. Normalt bliver du skannet på maven af en specialuddannet jordemoder/sygeplejerske (sonograf).

 

GÅ DIREKTE TIL BOOKING FOR NAKKEFOLDSSKANNING  PÅ HERLEV HOSPITAL: TRYK HER

GÅ DIREKTE TIL BOOKING FOR NAKKEFOLDSSKANNING  PÅ HILLERØD HOSPITAL: TRYK HER