Scree​​​ning for li​​vmoderhalskræft​​

Kvinder mellem 23 og 50 år bliver tilbudt en celleprøve hvert tredje år og kvinder mellem 51 og 65 år hvert femte år.  Det er vigtigt at understrege, at hos raske kvinder med normale prøver er en celleprøve hvert tredje år tilstrækkelig.

Screeningen foregår ved, at du hos din egen læge ​​får taget en celleprøve fra livmoderhalsen. Derefter sendes prøven til undersøgelse på en hospitalsafdeling, og du får svar inden for 10 dage. Husk altid selv at kontakte lægen, hvis du undtagelsesvist ikke modtager svar.

underliv

Hvis der er cell​​​​​eforandringer​​

Langt de fleste undersøgelser viser heldigvis, at alt er i orden. Men hvis undersøgelsen skulle vise celleforandringer, får du t​ilbud om yderligere undersøgelse for mulige forstadier til livmoderhalskræft

Livmoderhalskræ​​ft – en alvorlig kræftform​

Livmoderhalskræft er en alvorl​ig kræftform, som hvert år koster knap 150 kvinder i Danmark livet. Og hvert år får ca. 350 kvinder stillet diagnosen livmoderhalskræft. Risikoen for at udvikle livmoderhalskræft er mindre hos kvinder, der har fulgt screeningsprogrammet.

Hvis​ du har sp​​ørgsmål ​​

Kontakt din egen læge, hvis du har personlige spørgsmål om livmoderhalskræft eller ønsker at blive undersøgt for celleforandringer i liv​moderhalsen.​

For yderligere ​​opl​ysninger

Ønsker du yderligere oplysninger kan du henvende dig til Region Hovedstadens screeningsafdeling på Hvidovre Hospital:​
Hvidovre Hospital: 3862 213​4, mandag – fredag kl. 8 – 15.30

Kolposkopi og vævsprøver (biopsier)

Har man celleforanderinger vil der ofte være behov for en mere grundig undersøgelse af livmoderhalsen. Ved brug af en specialkikkert kan gynækologen undersøge livmoderhalsen og se efter celleforandringer eller kræft. Ofte tages små vævsprøver – også kaldt biopsier – fra livmoderhalsen. Dette kan gøres uden bedøvelse, men det er muligt at lægge lokalbedøvelse på livmoderhalsen. Samtidig tages yderligere en celleprøve eller et celleskrab fra livmoderhalsen.

Er der ved undersøgelsen eller i biopsierne tegn til livmoderhalskræft eller alvorlige forstadier hertil laves et keglesnit. Herved skæres den nederste del af livmoderhalsen af. Der er to formål med undersøgelsen: at fjerne det syge væv og sikre sig, at der er rask væv mellem celleforandringerne og resten af livmoderen og skeden.

(kilde: Patienthåndbogen, se link)